Energie besparen op een makkelijke manier? Dat kan met led-lampen! Led-lampen verbruiken veel minder stroom dan oude gloeilampen of halogeenlampen. Ze zijn wel 90% zuiniger. Dat merkt u meteen op uw energierekening.
Heeft u nu nog gloeilampen of halogeenlampen? Dan is het slim om deze te vervangen. Zelfs als ze nog werken! Spaarlampen kunt u laten hangen tot ze kapot zijn. Daarna kunt u ook die vervangen door een led-lamp.
Er zijn veel verschillende soorten led-lampen te koop. Het kan lastig zijn om de juiste te vinden. Met dit stappenplan maakt u de juiste keuze. Zo koopt u een led-lamp die goed past.
Voordat we op zoek gaan naar een nieuwe lamp, is het slim om te kijken naar de lamp die u nu heeft. Wat voor lamp is het eigenlijk? U voelt het verschil vaak al met uw hand.
Houd uw hand eens dicht bij de lamp als deze aanstaat. Voelt u de warmte ervan afstralen? Dan heeft u waarschijnlijk een gloei- of halogeenlamp. Deze worden behoorlijk warm, en verbruiken daardoor veel energie. Als u deze lampen vervangt, kunt u dan ook veel energie besparen.
Soms heeft een lamp even de tijd nodig om op volle sterkte te branden. U zet hem aan, en hij wordt langzaam feller. En hij wordt minder heet dan een gloeilamp. Dit is vaak het teken dat u een spaarlamp heeft. Deze lampen zijn al zuiniger, dus die kunt u gerust laten hangen tot ze echt op zijn. Dan kunt u de spaarlamp vervangen voor een led-lamp.
Brandt uw lamp direct fel als u het licht aandoet? En blijft hij bijna koel als u hem aanraakt? Dan heeft u al een led-lamp! Een led-lamp is heel zuinig en hoeft u daarom niet te vervangen.
Als u eenmaal weet welke lamp aan vervanging toe is, gaat u op zoek naar de informatie die op de lamp zelf staat. Meestal staan er letters en cijfers op het doorzichtige deel, van glas of kunststof. Deze kleine codes helpen u de juiste nieuwe led-lamp te vinden.
Op de afbeelding ziet u van links naar rechts: 3 gloeilampen, 3 spaarlampen en een led-lamp.
De 'fitting' is het stukje van de lamp dat u in de lampenhouder draait of klikt. Dit is heel belangrijk, want de nieuwe lamp moet natuurlijk wel passen!
De ‘draai’-fitting (of schroeffitting): Dit zijn de meest voorkomende lampen. De letter ‘E’ staat ervoor. Het cijfer achter de ‘E’ vertelt hoe breed de schroef is, in millimeters.
E27: Dit is de meest voorkomende, grote fitting. De schroef is 27 mm breed.
E14: Dit is de kleinere variant. De schroef is 14 mm breed.
De ‘klik’-fitting (met pinnetjes): Deze lampen hebben kleine pinnetjes die u in de lampenhouder klikt. Het cijfer geeft de afstand tussen de pinnetjes aan.
GU4 en GU10: Dit zijn bekende spotjes. Bij GU4 is de afstand tussen de pinnetjes 4 mm, bij GU10 is dat 10 mm.
Vroeger sprak u over 'Watt' (W) als u het over de felheid van een lamp had. Bij led-lampen gebruikt u een nieuwe term: 'Lumen' (Lm). Lumen vertelt u precies hoeveel licht de lamp geeft. Hoe meer Lumen, hoe feller het licht.
In de tabel hieronder hebben we Lumen vergeleken met Watt:
Oude gloeilamp (Watt) | Oude halogeenlamp (Watt) | Nieuwe led-lamp (Lumen) |
---|---|---|
15 - 25 Watt | 18 Watt | Tot 300 Lumen |
40 Watt | 28 Watt | 400 tot 500 Lumen |
60 Watt | 42 Watt | 700 tot 800 Lumen |
75 Watt | 52 Watt | 900 tot 1000 Lumen |
100 Watt | 70 Watt | 1300 Lumen |
Stel u wilt een gloeilamp in de woonkamer van 40 Watt vervangen. Dan zoekt u naar een led-lamp met 400 tot 500 Lumen voor dezelfde felheid.
Wilt u zeker weten dat uw nieuwe led-lamp mooi past in uw lampenkap? Kies dan dezelfde vorm als uw oude lamp. Denk aan de klassieke 'peer', de ronde 'kogel' of de elegante 'kaars'. U kunt de oude lamp meenemen naar de winkel of er een foto van maken. Zo heeft u alle informatie bij de hand als u een nieuwe led-lamp uitzoekt.
Nu u de technische kant gehad heeft, gaat u kijken naar iets heel persoonlijks: de sfeer van het licht. En of u de lamp wilt kunnen dimmen.
Led-lampen kunnen allerlei kleuren licht geven, van warm geel tot koel wit. De kleur van het licht drukt u uit in Kelvin' (K).
Hoe lager het Kelvin-getal, hoe warmer en geler het licht. Denk aan de gezellige gloed van een kaars of een ouderwetse gloeilamp (rond de 2700 K).
Hoe hoger het Kelvin-getal, hoe koeler en witter, soms zelfs blauwer, het licht is. Dit is fijn voor werkplekken.
Voor een fijne, warme sfeer in de woonkamer, vergelijkbaar met uw oude gloeilampen, kiest u het beste een led-lamp met ongeveer 2700 Kelvin.
Op de afbeelding ziet u de kleur van het licht van links 1.000 Kelvin tot rechts 10.000 Kelvin.
Heeft u dimmers om de lampen te verstellen? Oude dimmers zijn vaak gemaakt voor lampen die veel stroom verbruiken. Led-lampen verbruiken juist heel weinig stroom en werken daarom anders. U heeft een speciale led-dimmer nodig. Deze dimmers kunnen omgaan met het lage stroomverbruik van led-lampen en voorkomen knipperen of niet goed dimmen.
U bent nu helemaal klaar om de perfecte led-lamp te kiezen! U heeft alle kennis in huis om een miskoop te voorkomen. Voordat u afrekent, kunt u nog even deze snelle controlelijst doorlopen:
Is de fitting precies hetzelfde? Zo weet u zeker dat de lamp past.
Geeft de lamp de juiste hoeveelheid licht (Lumen)? En heeft hij de lichtkleur (Kelvin) die u wilt?
Wilt u de nieuwe led-lamp kunnen dimmen? Zorg dan dat u ook een led-dimmer koopt.
Heeft u een andere vorm gekozen? Controleer dan of deze nieuwe vorm ook echt past.
Led-lampen zijn tegenwoordig bijna overal te koop. U vindt ze in bouwmarkten, supermarkten en uiteraard bij speciaalzaken voor verlichting. Ook online zijn er veel webwinkels waar u terechtkunt. Gaat u naar een fysieke winkel, dan kunt u vaak direct advies vragen.
Begin slim: vervang als eerste de lampen die u het meest gebruikt. Daar bespaart u direct het meeste mee.
Vraag om hulp: Twijfelt u toch nog? Neem dan uw oude lamp mee naar de winkel en vraag advies.
Probeer de lamp uit: Soms kunt u in de winkel testen hoe de lamp brandt. Of vraag of u de lamp mag ruilen als het licht toch niet bevalt. Dit geeft u meer zekerheid.
Kijk naar het energielabel: Lampen met energielabel B of C zijn de zuinigste lampen die er op dit moment zijn.
Uw oude gloeilamp of halogeenlamp mag u gewoon bij het restafval weggooien. Spaarlampen en led-lampen kunt u het beste inleveren bij de milieustraat, supermarkt of bouwmarkt.